Podstawą diety wilków w Polsce są dzikie ssaki kopytne.
Stanowią one najczęściej ponad 90% masy zjedzonego przez nie pokarmu.
Wilki polują najczęściej na jelenie, sarny i dziki, choć są w stanie zabić także łosia. Dietę uzupełniają mniejszymi ofiarami, m.in. bobrami i zającami,
czasami borsukami, bardzo rzadko jedzą gryzonie. Zabijają też lisy, wałęsające się psy i koty.
Zwierzęta gospodarskie stanowią zaledwie 1-3% masy zjedzonego przez nie pokarmu.
W ich odchodach stwierdzano także obecność trawy, jednak nie jest ona trawiona i służy głównie oczyszczeniu przewodu pokarmowego z zalegającej
siersci i kości. Gatunkiem dominującym wśród ofiar wilków we wschodniej Polsce i w Karpatach jest jeleń. Jednak sarna i dzik są równie ważnym
źródłem pokarmu, szczególnie w nizinnych lasach gospodarczych.
Strone wykonał Bartłomiej Bujas